Beneficiile surprinzătoare pe care le obțin copiii când joacă jocuri de echipă
Jocuri de echipa jucate în familie sau în grupul de prieteni al copilului aduc beneficii creierului, stimulează dezvoltarea limbajului, predau primele lecții de viață și mai presus de toate, creează timp de calitate pentru toți membrii grupului. Dacă într-o după amiază ploioasă și rece scoateți din dulap unul din jocurile oferite de Piciolino.ro aveți garanția faptului că copilul dumneavoastră va beneficia de o seară plăcută petrecută în familie. Iar suplimentar va învăța despre munca în echipă, răbdare, cum să câștige dar și cum să piardă cu grație.
Jocuri de echipa oferă oportunități de învățare timpurie, chiar și cele mai simple ajutând tinerii jucători să identifice culorile, să numere pătrățelele de pe tabla de joc și să își dezvolte coordonarea ochi-mână și dexteritatea de a muta piesele de joc sau cărțile pe tablă. Poate cel mai important beneficiu este că astfel copilul va învăța să-și aștepte rândul și să respecte regulile.
Aceste beneficii vor fi utile și în afara tablei de joc, mult după ce jocul se va fi terminat. Iar copii mai mari și adolescenții vor culege la rândul lor o sumă de beneficii atunci când joacă jocuri de echipa. Acestea sunt o modalitate ușoară de a încuraja dezvoltarea sănătoasă a creierului copiilor, jocurile de strategie fiind utile în ajutarea lobilor frontali să se dezvolte. Aceștia sunt responsabili pentru abilitățile funcției executive, care includ planificarea, organizarea și luare de decizii bune.
În același timp, jocurile sunt o modalitate excelentă de a îi ajuta pe copii de vârstă școlară să își dezvolte abilitățile de scris și vorbit. Anumite jocuri pun accent pe dezvoltarea vocabularului și pe ortografierea corectă a cuvintelor. Un copil care are dificultăți de concentrare și nu poate înțelege textele lecturate își poate depășii acest handicap cu ajutorul jocurilor care îi vor cere să-și amintească mai multe informații simultan.
Accentuează concentrarea copilului tău prin jocuri de echipa
Jocuri de echipa oferă șansa participanților să stea în jurul tablei de joc pentru o perioadă mai mare de timp. Jucând fără întreruperi, capacitatea de atenție a copilului se prelungește, o performanță atinsă într-un mod plăcut care aduce beneficii evidente dezvoltării copilului. Este adevărat că pentru ca aceasta să aibă rezultatele așteptate ar trebui ca toată lumea să se angajeze să ducă jocul la sfârșit, fără a-și consulta telefonul, fără a deschide televizorul și fără a începe o discuție care nu are legătură cu jocul.
Într-o lume plină de distrageri digitale, terminarea unui Jocuri de echipa, înconjurat de familie, fără niciun fel de întreruperi, va contribui incredibil de mult la mărirea intervalului în care copilul se poate concentra pe o activitate. În același timp, copilul va învăța – indirect de această dată – că viața merge înainte și poate fi chiar amuzantă și atunci când nu ești conectat la dispozitivele mobile.
Aceste jocuri de echipa amuzante oferă de multe ori meta-mesaje despre viață: norocul se poate schimba într-o clipă, uneori în bine dar alteori în rău. Este o lecție care auzită din gura adulților nu va avea niciun efect, experimentată în joc va constitui o experiență incontestabilă! Dar pe lângă faptul că îi învață pe cei mici că nimic nu este garantat, jocurile le oferă copiilor oportunitatea de a lucra în echipă, lucru pe care vor trebui să îl facă toată viața!
Nu trebuie să mai spunem de incontestabilele beneficii aduse relației părinte – copil prin practicarea acestor jocuri împreună. Deoarece sunt construcții structurate, jocurile oferă o modalitate ușoară de a construi relații inter-personale cu alți oameni, deoarece copilul știe ce se așteaptă de la el. Copii care au dificultăți în a iniția conversații pot exersa, spre exemplu, jocuri dedicate, în care se pun întrebări ale căror răspuns trebuie ghicit de partener.
Puterea unor jocuri de echipa pentru copii în dezvoltarea acestora
Jocuri de echipa pentru copii sunt construite, în mod evident, de adulți care au avut un plan bine structurat! Funcție de tipul jocului putem deduce planul din spatele lui. Multe jocuri populare vor ajuta copii să rezolve probleme, să ia decizii, să facă față greșelilor și să își tempereze satisfacția. Cele mai simple jocuri, dedicate copiilor mici, îi vor învăța lucruri elementare, precum mutarea unui pion pe o tablă, dar și coordonarea acestor mișcări și corelarea dintre un număr de pe un zar și numărul de căsuțe pe care le va parcurge pionul.
Dar indiferent de vârsta copilului și de mobilul ascuns al celor care au proiectat jocul, toate aceste jocuri de echipa pentru copii aduc un beneficiu incontestabil și neprețuit: petrecerea de timp de calitate, în familie, șansa de a învăța copilul prin joc primele adevăruri elementare despre lume, despre viață, despre bucurie și tristețe, despre victorie și eșec.
Cei care practică jocuri de echipa pentru copii au beneficii pe termen lung la care nu s-ar fi gândit! Studii ale unor prestigioase universități medicale Americane, întinse pe 20 de ani, au revelat faptul că riscul de demență și Alzheimer este cu 15% mai mic la persoanele care au practicat în mod regulat jocuri de societate. Iar obiceiurile bune se dobândesc în copilărie!
Mulți practicanți de jocuri de masă spun că jocurile de societate îi relaxează, dar noi știm că de multe ori în jurul mesei de joc au loc accese de râs care stimulează endorfinele. Simplu fapt că te distrezi poate ajuta la creșterea serotoninei, la ameliorarea simptomelor de anxietate, la creșterea entuziasmului și la o abordare sănătoasă și optimistă a vieții. În plus, odată ce ai experimentat în copilărie aceste jocuri de echipa pentru copii ai destul de mari șanse să experimentezi și jocuri de echipă pentru adulți!